Terapia Laser

Dentalis

Dentalis

Boala parodontală este o afecțiune a gingiilor și a țesuturilor de susținere a dinților, cauzată de bacterii care duc la inflamație și deteriorarea țesuturilor.Bolile parodontale variază de la simpla inflamație a gingiei până la o boală gravă care are ca rezultat afectarea majoră a țesutului moale și a osului care susține dinții.

Gingivita este primul stadiu al bolii parodontale, care interesează gingiile (acestea devin roșii, tumefiate și pot sângera ușor) și poate fi reversibilă dacă se acționează la timp printr-un periaj zilnic corect și igienizare regulată.

Parodontita (al doilea stadiu al bolii parodontale) este definită ca “o boală inflamatorie a țesuturilor de susținere a dintelui cauzată de microorganisme specifice sau grupuri de microorganisme, având ca rezultat distrucția progresivă a ligamentului parodontal și a osului alveolar cu formarea de pungi și recesiuni  gingivale.

Parodontita este însoțită de următoarele semne clinice:

-Sângerea gingivală spontana și la periaj;

-Mobilitate dentară;

-Halenă fetidă (respirație urât mirositoare);

-Gust neplăcut;

-Gingii roșii, tumefiate;

-Prurit (mâncărimi) la nivelul gingiilor;

-Retracție gingivală cu dezvelirea rădăcinii;

-Durere la masticație;

-Mobilitate dentară;

-Apariția puroiului în șanțul gingival.

Terapia cu laser dentar este un tratament revoluționar și inovativ în cazul bolii parodontale, mai ales în stadiile incipiente și medii ale bolii. Laserul ne oferă o modalitate eficientă și nedureroasă de eliminare a bacteriilor și ajută la menținerea dinților sănătoși mai mult timp. Rezultatele obținute cu laserul sunt mai rapide și mai bune în combaterea și stoparea parodontitei comparativ cu metoda chirurgicală.Laserul poate fi folosit în tratamentul bolii parodontale pentru a ajuta la îndepărtarea bacteriilor și a țesutului inflamat din jurul dinților. Tehnologia cu laser poate oferi beneficii precum reducerea sângerării, sterilizarea zonei tratate și accelerarea vindecării.

Laserul cu diodă poate fi folosit în tratamentul bolii parodontale pentru a realiza mai multe scopuri:

Dezinfectarea țesutului gingival: Laserul poate fi utilizat pentru a distruge bacteriile din pungile parodontale și de pe suprafața dinților, contribuind astfel la reducerea inflamației și la prevenirea recurenței infecției.

Reducerea inflamației gingivale: Utilizarea laserului poate ajuta la reducerea inflamației asociata bolii parodontale.

Remodelarea țesutului gingival: Laserul poate fi folosit pentru a îndepărta țesutul gingival deteriorat sau infectat și pentru a promova creșterea de țesut sănătos în aceste zone.

Curățarea și sterilizarea suprafeței radiculare: Laserul poate fi folosit pentru a îndepărta placa și tartrul de pe suprafața dinților și pentru a steriliza suprafețele radiculare expuse în urma retracției gingivale.

Reducerea sângerării gingivale: Tratamentul cu laser poate contribui la reducerea sângerării gingivale și la accelerarea procesului de vindecare.

Utilizarea laserului în tratamentul parodontozei poate aduce mai multe beneficii, printre care:

Reducerea disconfortului: Tratamentul cu laser poate fi mai puțin invaziv și mai puțin dureros decât alte proceduri chirurgicale, ceea ce poate reduce disconfortul pentru pacient.

Sterilizare și reducerea bacteriilor: Laserul poate ajuta la sterilizarea zonei tratate și la distrugerea bacteriilor din pungile parodontale, contribuind astfel la controlul infecției și la reducerea inflamației gingivale.

Conservarea țesutului sănătos: Laserul poate fi direcționat precis către zonele afectate, fără a afecta țesutul sănătos din jur, ceea ce poate ajuta la conservarea țesutului gingival sănătos și la minimizarea riscului de recidivă.

Vindecare mai rapidă: Tratamentul cu laser poate promova o vindecare mai rapidă și mai confortabilă a țesuturilor tratate, datorită capacitații laserului de a stimula procesele de vindecare și de regenerare a țesutului.

Reducerea sângerării gingivale: Utilizarea laserului poate ajuta la reducerea sângerării gingivale asociate bolii parodontale, contribuind la îmbunătățirea sănătății gingiilor.Laserul Biolase este un instrument avansat folosit în tratamentul parodontal, cunoscut pentru capacitatea sa de a oferi beneficii în diverse aspecte ale îngrijirii parodontale. Iată câteva aspecte relevante:

Dezinfectare: Laserul Biolase poate fi folosit pentru a distruge bacteriile din pungile parodontale și de pe suprafața dinților, contribuind astfel la reducerea inflamației și la prevenirea recurenței infecției.

Remodelarea țesutului gingival: Acest tip de laser poate fi utilizat pentru a îndepărta țesutul gingival deteriorat sau infectat și pentru a promova creșterea de țesut sănătos în aceste zone.

Curățarea și sterilizarea: Laserul Biolase poate fi folosit pentru a îndepărta placa și tartrul de pe suprafața dinților și pentru a steriliza suprafețele radiculare expuse în urma retracției gingivale.

Confortul pacientului: Fiind mai puțin invaziv decât procedurile chirurgicale tradiționale, utilizarea laserului Biolase poate reduce disconfortul și timpul de recuperare pentru pacienți.

Precizie și control: Laserul Biolase oferă dentistului o precizie mai mare în tratament, permițându-i să direcționeze cu exactitate energia laserului către zonele țintă, minimizând astfel impactul asupra țesuturilor sănătoase.

În general, utilizarea laserului Biolase în parodontologie poate oferi o opțiune de tratament eficientă și confortabilă pentru pacienți, contribuind la îmbunătățirea sănătății gingiilor și a țesutului de susținere a dinților.

 În stadiile mai avansate ale bolii, tratamentul cu laser pentru parodontita are rolul de a completa chiuretajul parodontal, care este o manoperă mecanică de îndepărtare a tartrului subgingival. Mai exact, chiuretajul îndepărtează cauza bolii parodontale, în timp ce laserul dentar decontaminează zona respectivă și scade la minimum șansele reapariției bolii parodontale.

Care sunt beneficiile terapiei cu laser comparativ cu tratamentele parodontale tradiționale?

Beneficiile terapiei cu laser includ eficiență și precizie crescută în eliminarea infecției bacteriene, absența necesității de anestezie în majoritatea cazurilor, reducerea durerii și a sângerării, regenerarea mai rapidă a osului și țesuturilor, și un risc redus de pierdere a dinților. De asemenea, procedura cu laser sterilizează zona tratată, ceea ce ajută la prevenirea reinfectării.

Cum se simte pacientul după terapi laser?

Pacienții, în general, resimt mai puțin disconfort și durere după un tratament cu laser pentru parodontita comparativ cu metodele chirurgicale tradiționale. De asemenea, recuperarea este mai rapidă, iar pacienții pot reveni la activitățile cotidiene într-un timp mai scurt. Sensibilitatea post-procedurală poate fi prezentă, dar este de obicei minimă.

Ce trebuie să facă pacientul după terapia cu laser?

După terapia cu laser în tratamentul parodontal, pacientul ar trebui să urmeze sfaturile și instrucțiunile dentistului pentru a asigura o recuperare optimă și pentru a maximiza beneficiile tratamentului. Iată câteva recomandări generale:

Menținerea igienei orale riguroase: Continuarea unei igiene orale adecvate este esențială pentru a preveni recurența infecției și pentru a promova vindecarea. Pacientul ar trebui să continue să se spele pe dinți de două ori pe zi, să utilizeze ață dentară și să folosească un colutoriu antimicrobian, dacă este recomandat de dentist.

Evitarea alimentelor și băuturilor iritante: Pacientul ar trebui să evite consumul de alimente și băuturi care ar putea irita sau infecta țesuturile tratate. Acest lucru poate include alimente tari, condimentate sau acide, precum și alcoolul și tutunul.

Urmează regimul de medicamente prescris: Dacă dentistul a prescris medicamente sau soluții de gură pentru a ajuta la vindecare sau pentru a controla durerea și inflamația, pacientul ar trebui să le utilizeze conform indicațiilor.

Programările de control: Pacientul ar trebui să urmeze programul recomandat de control și de întreținere la dentist pentru a monitoriza progresul vindecării și pentru a preveni recurența bolii parodontale.

Evitarea factorilor de risc: Pacientul ar trebui să evite factorii de risc care pot contribui la recurența bolii parodontale, cum ar fi fumatul, stresul excesiv și o alimentație săracă în nutrienți.

Related Articles

Scroll to Top