Tratament Parodontoză

Dentalis

Dentalis

Ce este parodontoza ?

Parodontoza sau boala parodontala reprezinta un set de afectiuni inflamatorii care afecteaza tesuturile din jurul dintilor. Intr-un stadiu timpuriu, denumit gingivita, gingiile devin rosii, umflate si pot sangera. Intr-o forma agravata, numita parodontita, gingia se indeparteaza de dinte, formandu-se astfel pungi intre dinte si gingie. Pe masura ce boala avanseaza mai mult os si ligament parodontal este distrus. Dintii devin mobili si trebuiesc extrasi sau pot cadea. Poate apare si respiratie neplacuta.

Cum se trateaza parodontoza?

Anual in clinicile stomatologice Dentalis vin sute de pacienti și beneficiaza cu succes de interventii chirurgicale de regenerare gingivale cu BioMateriale (operatii parodontale):

În mod surprinzător, bolile parodontale (gingivita, parodontoza, parodontita progresivă) afectează 1 din 3 adulți și duc la pierderea dinților, dar majoritatea pacienților le tratează superficial. Din pacate, diagnosticul de „boala parodontala” se poate pune si la copii si adolescenti, iar tratamentul adecvat pentru boala parodontala este individualizat pentru fiecare caz in parte, in functie de gradul de afectare parodontala si de varsta pacientului.Doar puteti decide.

Având în vedere importanța și frecvența parodontitei, Clinica Dental DentalMed acordă o atenție deosebită tratamentului parodontitei. In acest sens, in cadrul clinicii exista o echipa internationala formata din 7 chirurgi (parodontisti) specializati in tratamentul parodontitei.

Ce nu se stie despre parodontoza?

1. Dinții sănătoși nu sunt dinți fără carii.
2. Boala parodontală este evolutivă și are un sfârșit cert cu pierderea dinților!
3. Pacienții tineri nu sunt feriți de contaminarea bacteriană și implicit nu sunt feriți de parodontită.
4. Tratamentul agresiv al parodontitei este de natură chirurgicală numai dacă buzunarul parodontal depășește 4-5-6 mm.
5. Parodontita nu poate fi vindecată și intervenția poate opri progresia acesteia.
6. Boala parodontală este numită și „ucigașul tăcut” sau boala dinților frumoși.

Boala parodontală este ucigașul tăcut pentru 1 din 5 pacienți

Boala gingiilor (boala parodontală – cunoscută și sub numele de „ucigașul tăcut” afectează 1 din 5 persoane și în cele din urmă duce la pierderea dinților, dar boala afectează majoritatea oamenilor în decursul vieții.
Dinții sănătoși nu sunt dinți fără carii. Dinții aparent sănătoși pot ascunde boala parodontală pe care doar un dentist o poate detecta. Dacă intervenția microchirurgicală parodontală (lambou de debridare cu regenerare osoasă și tisulară) este utilizată pentru a diagnostica parodontoza atunci când dinții sunt încă recuperabili, pacientul trebuie să-și lase dinții naturali în arcada și să-i fie îndepărtat.

Cu toate acestea, există multe situații în care pacientii sunt diagnosticati prea tarziu cand singura solutie de reabilitare ramane plasarea implantului dentar. Boala este evolutivă și are un sfârșit cert în pierderea dinților. Cauzele sunt predominant microbiene, dar există și predispoziții genetice asociate cu factori favorabili precum fumatul, stresul, tulburările imunitare și diabetul.


Pacienții tineri nu sunt feriți de contaminarea bacteriană și, prin urmare, nu sunt feriți de parodontită. Prin urmare, copiii cu antecedente familiale de boala parodontala ar trebui sa faca vizite regulate la dentist pentru depistarea precoce a bolii parodontale. Având în vedere toate aceste considerații, clinica DentalMed a creat un sistem special pentru studiul, diagnosticarea și tratamentul bolii parodontale cu care se confruntă toți pacienții din clinică.

Cum se tratează boala parodontală ?!?

Tratamentul agresiv al parodontitei este chirurgical doar daca buzunarul parodontal depaseste 4-5 mm. Infectiile buzunarelor parodontale sunt indepartate prin chiuretaj atent si se adauga biomateriale de ultima generatie pentru a reface pierderea osoasa cauzata de boala. În cele din urmă, gingiile sunt restaurate la nivelul lor inițial folosind tehnici specifice de sutură. În stadiile incipiente ale parodontitei, demineralizarea și periajul dentar sunt adesea suficiente (pregătirea inițială). Apoi pot fi efectuate chiuretaj subgingival (planificarea radiculară) și tratamentul cu laser al parodontitei (tratamentul cu laser). Debridarea chirurgicală a lamboului (FD) cu regenerare tisulară (GTR – Guided Tissue Regeneration) este tratamentul de elecție în stadiul pungilor parodontale mai mari de 4-5-6 mm.

Parodontita nu poate fi vindecată și intervenția poate opri progresia acesteia. Deși succesul terapiei parodontale depinde în mare măsură de experiența și expertiza profesioniștilor medicali care efectuează intervenții microchirurgicale parodontale, succesul pe termen lung al terapiei parodontale este în mâinile pacientului. Tratamentul chirurgical al parodontitei trebuie completat cu controale și întreținere profesionale periodice (ședințe bilunare de dezinfecție – decalcifiere, periaj, flux de aer). Planul secundar are și tratamente antiinflamatoare și vaccinuri, dar acestea sunt componentele cu cel mai util rol și nu sunt deloc importante în tratarea bolii parodontale. Boala parodontală este principala cauză a pierderii dinților la populația adultă. Dintii tai te vor servi toata viata.

Related Articles

Scroll to Top