Chirurgie Orală Și Maxilo-Facială

Dentalis

Dentalis

Chirurgia orală şi maxilo-facială cuprinde tratamentul chirurgical al părţilor moi cervico-faciale, al oaselor craniului visceral, al glandelor salivare, articulaţiei temporomandibulare, diformităţilor şi malformaţiilor cranio-faciale, plastia reconstructivă în sfera orală şi maxilo-facială şi tratamentul chirurgical al afecţiunilor dento-parodontale.

Conf. Univ. Dr. Alexandru Nemțoi

Este fondatorul Clinicilor Dentalis și coordonatorul echipei medicale multidisciplinare. Este medic primar specializarea chirurgie orală și maxilo-facială, conferențiar universitare și mai multe specializări în domeniul stomatologic.

Tipuri de intervenții chirurgicale :

  • implanturi dentare
  • extractie dentara
  • odontectomii
  • rezectii apicale
  • chistectomii
  • premolarizari
  • transplantari
  • chirurgie dentara parodontala
  • interventii chirurgicale ajutatoare inserarii implanturilor
  • interventii chirurgicale ajutatoare protezarii mobile

Implantul dentar

Implanturile dentare sunt in prezent singura modalitate de a inlocui dintii lipsa cu dintii solidi (spre deosebire de protezele dentare amovibile, care trebuie indepartate din gura din motive de igiena). Un implant dentar este practic un mic șurub de titan care înlocuiește rădăcina unui dinte. Procedura chirurgicală presupune inserarea implanturilor în osul maxilarului superior sau inferior. Este o operație complet nedureroasă. Astăzi, majoritatea procedurilor chirurgicale pentru punerea implantului permit pacientului să plece acasă în aceeași zi. Implanturile sunt recomandate pacienților de toate vârstele cu dinți lipsă. Pacienții cu proteze implantare pot mânca din nou aproape orice și pot zâmbi cu încredere, știind că noii lor dinți arată perfect.

Ce este Platelet Rich Fibrin ?!?

Utilizarea A-PRF și i-PRF (Platelet Rich Fibrin) este o tehnologie de ultimă generație în domeniul stomatologic cu mari avantaje în tratamentele chirurgicale (implanturi dentare, lifting de sinusuri, extracții dentare, tratamente parodontite, grefe osoase). 
Membranele PRF sunt matrici autologe de fibrina (greaca autos = cele care provin din organism, cele care nu vin din afara), bogate in leucocite, trombocite, si factori de crestere, obtinute din probele de sange ale pacientului obtinute in timpul interventiei chirurgicale dentare. Prin centrifugarea sângelui pacientului într-o centrifugă specială se poate obține un concentrat de trombocite printr-un proces fiziologic.

PRF (Platelet Rich Fibrin) poate fi privit și ca un concentrat de trombocite valoros din punct de vedere imunologic, care conține toate elementele implicate în răspunsul imun și vindecă dintr-o probă de sânge de 10 ml sub forma unei membrane de fibrină.

Gama de aplicații a membranelor PRF în chirurgia dentară este foarte largă, oferind mari beneficii în chirurgia implanturilor dentare, liftinguri de sinusuri, extracții dentare, tratamentul parodontitei și contribuind foarte mult la vindecarea post-tratament. Pentru implanturi dentare: Plasarea imediată a implantului după extracția dintelui combină etapele de vindecare post-extracție și de osteointegrare a implantului. În plus, limitează resorbția osoasă și reduce riscul de perforare și dehiscență vestibulară. Procedura de lifting sinusal: Densitatea si tenacitatea (din punct de vedere mecanic si chimic) a PRF ajuta la structurarea grefei osoase, in special in zonele protejate precum sinusul maxilar.

În parodontologie, implantologie și chirurgie maxilo-facială, agregatele plachetare servesc ca agenți biologici care asigură conexiuni între diferitele componente osoase sau cu grefe gingivale. Ele servesc, de asemenea, ca geluri de protecție la locurile chirurgicale, similare cu autoadezivii pe bază de fibrină utilizați anterior, în care fibrinogenul este activat prin acțiunea calciului și a trombinei. Atunci când sunt combinate cu materiale auxiliare, fragmentele PRF atrag celulele mezenchimale și susțin angiogeneza. Acest fapt explică osificarea rapidă a grefei. Concentrațiile mari de citokine plasmatice și fibrină exercită efecte osteogene asupra celulelor progenitoare, iar concentrația de leucocite conținute în PRF asigură efecte imune care promovează succesul transplantului pe scară largă.

Pentru vindecarea postoperatorie a țesuturilor. Avantajele utilizării membranelor PRF sub formă de membrană se referă la formarea unei matrice care protejează rana de agenți externi și sprijină vindecarea rapidă a marginii incizale. În general, utilizarea membranelor PRF în chirurgia dentară reduce semnificativ timpul de vindecare a țesuturilor superficiale.

Related Articles

Scroll to Top