Skip links

Tehnica PRF

PRF (platelet riched fibrine = trombocite bogate in fibrina). Tehnica de regenerare tisulara utilizata in chirurgia orala si implantologie. In clinicile Dentalis se foloseste una dintre cele mai noi tehnici folosite cu succes in stomatologie, in special in implantologie si chirurgia orala, reprezentata de tehnica PRF (platelet riched fibrine = trombocite bogate in fibrina).

 ” Unii oameni indiferent cat de batranii sunt niciodata nu isi pierd frumusestea. Au mutat-o din fetele in inimile lor ,,

Martin Buxbaum

Tehnica PRF este o plasmă bogată în trombocite si fibrina care se obține din sânge extras de la pacient și prelucrat prin procedee specifice de laborator si anume prin centrifugare. Extracția și prelucrarea plasmei se execută în timpul operațiilor chirurgicale dentare (extracție dentara, sinus lift, augmentare osoasa si implant dentar) și aceste operații se finalizează cu utilizarea plasmei obținute în zona operatorie.
Plasma PRF conține o concentrație mare de trombocite si factori de creștere tisulara care promovează regenerarea tisulara, procese esențiale în osteogeneză (formare de os nou). Produsul obtinut este sub forma de membrane sau de dop in functie de necesitati.

Etapele pregatirii plasmei PRF:

Prima etapa este reprezentata de pregatirea materialelor necesare si anume: ac de recoltare cu vacutainer atasat, eprubete PRF, comprese sterile, alcool si garou.

 

A doua etapa este reprezentata de recoltarea sangelui de la pacient in eprubete speciale pentru tehnica PRF.

 

A treia etapa este reprezentata de centrifugarea sangelui pacientului cu obtinerea plasmei PRF care se va utiliza in interventiile chirurgicale.

 

Ultima etapa este reprezentata de scoaterea dopului de fibrin din eprubeta si utilizarea lui sub forma de dop sau membrana in interventiile chirurgicale de inserare a implanturilor dentare sau a augmentarilor osoase.

Factorii de crestere din membranele PRF sunt eliberati treptat iar actiunea lor duce la o vindecare rapida inca din primele zile dupa interventia chirurgicala. Stimuland angioneogeneza (formarea vaselor de sange noi) si implicit aportul de factori nutritionali si de vindecare in zona grefata. PRF-ul contribuie decisiv si in faza de consolidare a rezultatelor obtinute initial.
Membranele PRF pot fi folosite in amestec cu materialul de grefa osoasa pentru a stimula fixarea celulelor pe biomateriale sau pe suprafata de titan a implanturilor dentare.
Avantajul tehnicii PRF fata de alte tehnici de concentrare a factorilor de vindecare consta in faptul ca doar materialul propriu pacientului (sangele) este folosit in obtinerea biomaterialului, fara sa se adauge nici o alta substanta.

Leave a comment